TYÖT & PROJEKTIT

Nordic Dance Helsinki – Nordic Dance ry
@nordicdance

Nordic Dance Helsinki on kaikille avoin pohjoismaisten tanssien tanssiklubisarja. Riina Hosio järjestää ja kehittää yhdessä kansanmuusikkojen Leija Lautamaja ja Saana Kujala kanssa Nordic Dance -tanssiklubitoimintaa.
Nordic Dance aloitettiin intohimosta sosiaaliseen tanssimiseen ja soittamiseen. Nordic Dance edistää sosiaalista tanssimista ja soittamista Suomessa, edistää kansantanssin ja kansanmusiikin keskinäistä vuorovaikutusta sekä lisätä suomalaisen kansantanssi- ja kansanmusiikkiperinteen arvostusta. Lisäksi Nordic Dance -toiminnan tarkoituksena on vahvistaa elävän musiikin käyttöä tanssitilanteissa.

Pohjoismaisten tanssien klubi-iltamien kävijämäärä on kymmenkertaistunut vain yhdessä vuodesssa ja konsepti on laajentunut muualle Suomeen Nordic Dance Oulun aloittaessa toimintansa syksyllä 2019.

Nordic Dance Helsinki Team palkittiin Maetkan Roihu-palkinnolla 2019 intohimoisesta ja kunnianhimoisesta työstä, lisäksi Nordic Dance Helsinki valittiin osaksi Tallari-projektia vuonna 2019.
Nordic Dance Helsinki on myös ehdolla Tavastialla tammikuussa järjestettävässä Etnogaalassa 2020 Vuoden ilmiö -kategoriassa.

Tanssilähettiläät ja Paikan tanssi -konsepti
@tanssilahettilaat

Tanssilähettiläät-työryhmä koostuu viidestä eri tanssilajin ammattilaisesta ja he tulevat eri puolilta Suomea. Riina Hosiota, Lotta Kaarlaa, Kiira Kilpiötä, Marja Rautakorpea ja Riikka Tolosta yhdistää kiinnostus monialaiseen yhteistyöhön ja halu tuoda taide, erityisesti tanssitaide, lähemmäksi ihmisiä. Tanssilähettiläät toimii paikallisuuden puolesta. He haluavat ymmärtää, mitä paikallisuus on ja mistä se koostuu pureutumalla paikallisten tarinoihin ja kokemuksiin. Näiden pohjalta he luovat sisällön esitykselle Paikan tanssi, joka on toteutettavissa millä tahansa paikkakunnalla.

Tanssilähettiläät Riikka Tolonen, Riina Hosio, Lotta Kaarla, Marja Rautakorpi ja Kiira Kilpiö

Työryhmän toiminta sai alkunsa Tanssin talosta. Tanssitaiteilijat ovat toimineet Tanssin talon lähettiläinä vuonna 2017 tehtävinään toimia yhteyshenkilöinä ja viestinviejinä suomalaisen tanssin kentän suuntaan. Sen jälkeen he jatkoivat Tanssin hyvä -toimintatutkimushankkeen fokusryhmään, jossa on keskusteltu mm. tanssin asemasta, saavutettavuudesta ja yhteisestä tulevaisuudesta Suomessa. Näiden keskusteluiden myötä lähettiläät halusivat saada jotain konkreettista aikaan ja Paikan tanssi -konseptin. Pilottihanke toteutettiin heinäkuussa 2019 Ranualla. Sittemmin työryhmä on työskennellyt Pohjanmaalla kesällä 2020 ja kesällä 2021 Ranualla paikallisyhteisön kanssa toteutetussa teoksessa Sahojen Sinfonia.

Tanssiteatteri Hämy
@tanssiteatterihamy

Riina Hosio on yksi Tanssiteatteri Hämyn taiteilijoista. Paikkansa suomalaisen kansantanssin kentällä vakiinnuttanut Tanssiteatteri Hämy on jo yli 10 vuoden ajan näkynyt teoksillaan sekä kansantanssin valtakunnallisilla estradeilla että kotikentällään Oulussa. Tanssiteatteri Hämyyn kuuluu kansantanssi- ja kansanmusiikkipohjaisia taiteilijoita, jotka työskentelevät laajasti taidekasvatuksen ja taiteellisen työskentelyn parissa eri puolilla Suomea. Tanssiteatteri Hämy perustettiin vuonna 2006 uuden kansantanssin ja -musiikin kokoonpanoksi, joka tuotti useita pienoisteoksia ja kokoillanteoksia ( Koukkukuja 6 v. 2012, Perintö v. 2014 ja Suomi Hall of Fame v. 2016 yhteistyössä JoJo – Oulun Tanssin Keskuksen kanssa).

Tanssinopetus

Riina Hosio on kysytty ja pidetty tanssinopettaja niin kansantanssikentällä kuin sen ulkopuolellakin. Omana johtoajatuksenaan tanssin parissa hän pitää ajatusta “tanssi tasa-arvoisesti kaikille”. Vakituisten viikko-opetusten lisäksi Hosio opettaa tanssia myös erilaissa tilaisuuksissa, juhlissa ja vierailevana tanssinopettajana tai koreografina.

Esiintyvät kansantanssiryhmät

Kansantanssiryhmä Kärri – Karjalan Nuoret, Helsinki
Kärri on aikuisten tanhuryhmä, joka on toiminut ilman taukoa 50-luvulta asti. “Kärri” nimi juontaa juurensa Kärri-Ukko tanssiin, joka kuvaa hyvin ryhmän nykyistä olemusta; ei enää nuori, mutta iloinen ja energinen. Kärri on luokiteltu Suomen Nuorisoseurojen Liiton kansantanssiluokitteluissa vuosina 2019, 2017, 2015, 2013, 2011, 2005 ja 2003 mestaruussarjaan sekä 2009 ja 2007 valiosarjaan yli 55-vuotiaiden sarjassa.
Tavoitteellisena kansantanssiryhmänä Kärri haluaa panostaa laadukkaisiin esityksiin sekä ennen kaikkea hyväntuuliseen yhteiseen tekemiseen! Ryhmää ohjaa Riina Hosio, joka aloitti tehtävänsä vuonna 2016 mestarikansantanssija Antti Savilammen jättäytyessä pois ryhmän ohjaajan tehtävistä.

Kärri Tanssimyllyssä 2019. Riina Hosion koreografialla “Kuhan hauta”. Kuva: Nuorisoseurojen kuvagalleria

Kansantanssiryhmä Tärsky – Karjalan Nuoret, Helsinki
Tärsky on syksyllä 2018 aloittanut helsinkiläinen edistyneiden aikuisten kansantanssijoiden ryhmä. Ryhmä perustettiin halusta tanssia enemmän yhdessä. Ryhmän jäseniä yhdistää pitkä kansantanssiura, jokaisella omassa kasvattiseurassaan. Tärsky onkin erityisen kiinnostunut tyyleistä, sillä ryhmän jäsenet tuovat mukanaan erilaisia tanssityylejä ympäri Suomen.

Tärsky tekee
hyvin,
kovaa ja täysillä,
tarvittaessa tyylikkäästi
ja erityisesti tanssin ilosta nauraen

Tanssiteos Tsygä gungaa Sörkän rysäkeisarien mestoille, stadilaiselle pistolle, leedille friiduille ja fillaristeille. ”Tsygä” muistuttaa pitämään eldiksen päällä ja öögat avoinna. Riina Hosion koreografioima Tsygä sai innoituksensa Tärskyn tanssijoiden erilaisista kansantanssin harrastamisen taustoista, Stadin kadonneet -yhtyeen musiikista ja halusta tietää enemmän stadilaisesta kansanperinteestä. Teos sai ensi-iltansa marraskuussa 2020 Kaamospelit-festivaalilla.